
Fibromyalgie & voeding: wat is de invloed van je eetpatroon?
, door Redactie, 5 min lezen
, door Redactie, 5 min lezen
In deze blog lees je wat de huidige wetenschappelijke inzichten zijn over de relatie tussen fibromyalgie en voeding, en hoe je hier zelf mogelijk invloed op kunt uitoefenen.
Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat bij mensen met fibromyalgie een verstoring bestaat in het evenwicht van bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Vooral GABA (gamma-aminoboterzuur, een remmende neurotransmitter) en glutamaat (een stimulerende neurotransmitter) lijken hierin een rol te spelen.
Wanneer de balans tussen deze twee verstoord raakt – met een relatief tekort aan GABA en een overschot aan glutamaat – ontstaat overprikkeling van het zenuwstelsel. Dit kan bijdragen aan verhoogde pijngevoeligheid, slaapproblemen en vermoeidheid, symptomen die veel voorkomen bij fibromyalgie.
Voedingsgerelateerde factoren die deze neurotransmitterbalans kunnen beïnvloeden zijn onder andere:
Een andere mogelijke factor bij fibromyalgie zijn laaggradige (chronische) ontstekingen, met name in het zenuwstelsel. Voeding blijkt hierbij een directe rol te spelen, aangezien sommige voedingsmiddelen ontstekingsbevorderend en andere juist ontstekingsremmend werken.
Het regelmatig eten van verse, onbewerkte voedingsmiddelen draagt bij aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Let hierbij op de bereidingswijze: overkoken of frituren kan de werkzame stoffen in groenten en kruiden vernietigen. Koken op lage temperatuur, stomen of rauw eten is aan te raden.
Hoewel er nog geen sluitend bewijs is voor één specifiek “fibromyalgie-dieet”, tonen steeds meer onderzoeken aan dat een gezond, uitgebalanceerd en ontstekingsremmend voedingspatroon een positief effect kan hebben op de klachten. Er zijn aanwijzingen dat sommige mensen met fibromyalgie baat hebben bij bijvoorbeeld:
Let op: het effect van voeding is persoonlijk. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te gelden. Het is daarom aan te raden om voedingsaanpassingen onder begeleiding van een arts of diëtist te doen.
Er is steeds meer bewijs dat voeding een belangrijke rol speelt bij het verminderen van fibromyalgieklachten, zowel via het beïnvloeden van het zenuwstelsel als via het remmen van ontstekingsprocessen. Hoewel voeding fibromyalgie niet kan genezen, kan het zeker onderdeel zijn van een bredere, multidisciplinaire aanpak die gericht is op het verbeteren van kwaliteit van leven.
Bij AM Medische Revalidatie kijken we graag samen met jou naar mogelijkheden om leefstijl, beweging, mentale gezondheid én voeding in balans te brengen.
Heb je vragen of wil je advies over het aanpassen van je voedingspatroon in relatie tot fibromyalgie? Neem contact met ons op via de contactpagina van AM Medische Revalidatie. Onze behandelaren denken graag met je mee!
Blijf op de hoogte van nieuws, tips, achtergrondartikelen en ervaringsverhalen via onze blogs en nieuwsbrief of volg ons op Instagram.
Üçeyler, N., Häuser, W., & Sommer, C. (2011). Systematic review with meta-analysis: cytokines in fibromyalgia syndrome. BMC Musculoskeletal Disorders, 12(1), 245. https://doi.org/10.1186/1471-2474-12-245
Meeus, M., Nijs, J., Van Oosterwijck, J., Van Alsenoy, V., & Truijen, S. (2010). Pain physiology education improves pain beliefs in patients with chronic fatigue syndrome compared with pacing and self-management education: a double-blind randomized controlled trial. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 91(8), 1153-1159.
Sprott, H. (2007). What can we learn from fibromyalgia biomarker studies?. Current Rheumatology Reports, 9(6), 488–493.
Pagliai, G., et al. (2019). Anti-inflammatory dietary patterns and risk of chronic diseases: a narrative review. Nutrients, 11(5), 1073. https://doi.org/10.3390/nu11051073
Clauw, D. J. (2014). Fibromyalgia: a clinical review. JAMA, 311(15), 1547–1555. https://doi.org/10.1001/jama.2014.3266
Holton, K. F., et al. (2012). Dietary intake and supplement use in people with fibromyalgia: results from a National Internet Survey. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12, 12.
Meld je aan voor onze mailing en ontvang het laatste health nieuws en lekkere recepten!