Fibromyalgie & voeding: wat is de invloed van je eetpatroon?

Fibromyalgie & voeding: wat is de invloed van je eetpatroon?

, door Redactie, 5 min lezen

Bij AM Medische Revalidatie behandelen we onder andere de aandoening fibromyalgie; een complex, chronisch pijnsyndroom dat ook wel bekend staat als ‘weke-delen-reuma’. Kenmerkend voor fibromyalgie zijn langdurige pijnklachten, vermoeidheid, slaapstoornissen en cognitieve problemen. Omdat de exacte oorzaak (nog) niet is vastgesteld, is er ook geen eenduidige medische behandeling beschikbaar. Wel wordt steeds duidelijker dat voeding en leefstijl een belangrijke rol kunnen spelen bij het verminderen van klachten.

In deze blog lees je wat de huidige wetenschappelijke inzichten zijn over de relatie tussen fibromyalgie en voeding, en hoe je hier zelf mogelijk invloed op kunt uitoefenen.

De rol van het brein: disbalans in neurotransmitters

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat bij mensen met fibromyalgie een verstoring bestaat in het evenwicht van bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Vooral GABA (gamma-aminoboterzuur, een remmende neurotransmitter) en glutamaat (een stimulerende neurotransmitter) lijken hierin een rol te spelen.

Wanneer de balans tussen deze twee verstoord raakt – met een relatief tekort aan GABA en een overschot aan glutamaat – ontstaat overprikkeling van het zenuwstelsel. Dit kan bijdragen aan verhoogde pijngevoeligheid, slaapproblemen en vermoeidheid, symptomen die veel voorkomen bij fibromyalgie.

Voedingsgerelateerde factoren die deze neurotransmitterbalans kunnen beïnvloeden zijn onder andere:

  • B-vitamines (met name B1 en B6): Essentieel voor de productie van neurotransmitters. Een tekort kan de GABA-productie belemmeren.
  • Glutamaatrijke voeding: Toegevoegde glutamaat (zoals E-621, MSG of Ve-Tsin) wordt in verband gebracht met overactiviteit van het zenuwstelsel.

Aanbevolen voeding:

  • Rijk aan B-vitamines: vis, eieren, avocado, noten, peulvruchten en volle (bij voorkeur pseudo) granen zoals boekweit en quinoa.
  • Vermijden: sterk bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegd glutamaat zoals kant-en-klaar maaltijden, chips, soepen en vleeswaren.

Fibromyalgie en ontstekingen: het belang van een ontstekingsremmend dieet

Een andere mogelijke factor bij fibromyalgie zijn laaggradige (chronische) ontstekingen, met name in het zenuwstelsel. Voeding blijkt hierbij een directe rol te spelen, aangezien sommige voedingsmiddelen ontstekingsbevorderend en andere juist ontstekingsremmend werken.

Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen:

  • Suiker
  • Alcohol
  • Tarweproducten (zoals brood, pasta en couscous)
  • Rood en bewerkt vlees
  • Geraffineerde koolhydraten
  • Transvetten

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen:

  • Donkergroene bladgroenten, broccoli, spruitjes
  • Blauwe bessen, granaatappel
  • Kurkuma, gember
  • Olijfolie (extra vierge), vette vis (zalm, makreel, sardines)
  • Groene thee

Het regelmatig eten van verse, onbewerkte voedingsmiddelen draagt bij aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Let hierbij op de bereidingswijze: overkoken of frituren kan de werkzame stoffen in groenten en kruiden vernietigen. Koken op lage temperatuur, stomen of rauw eten is aan te raden.

Wat zeggen de onderzoeken?

Hoewel er nog geen sluitend bewijs is voor één specifiek “fibromyalgie-dieet”, tonen steeds meer onderzoeken aan dat een gezond, uitgebalanceerd en ontstekingsremmend voedingspatroon een positief effect kan hebben op de klachten. Er zijn aanwijzingen dat sommige mensen met fibromyalgie baat hebben bij bijvoorbeeld:

  • Een mediterraan dieet (rijk aan groenten, vis, olijfolie)
  • Een vegetarisch of veganistisch dieet
  • Het vermijden van gluten of FODMAP’s bij darmklachten
  • Periodiek vasten of intermittent fasting

Let op: het effect van voeding is persoonlijk. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te gelden. Het is daarom aan te raden om voedingsaanpassingen onder begeleiding van een arts of diëtist te doen.

Conclusie

Er is steeds meer bewijs dat voeding een belangrijke rol speelt bij het verminderen van fibromyalgieklachten, zowel via het beïnvloeden van het zenuwstelsel als via het remmen van ontstekingsprocessen. Hoewel voeding fibromyalgie niet kan genezen, kan het zeker onderdeel zijn van een bredere, multidisciplinaire aanpak die gericht is op het verbeteren van kwaliteit van leven.

Bij AM Medische Revalidatie kijken we graag samen met jou naar mogelijkheden om leefstijl, beweging, mentale gezondheid én voeding in balans te brengen.

Vragen over voeding en fibromyalgie?

Heb je vragen of wil je advies over het aanpassen van je voedingspatroon in relatie tot fibromyalgie? Neem contact met ons op via de contactpagina van AM Medische Revalidatie. Onze behandelaren denken graag met je mee!

Blijf op de hoogte van nieuws, tips, achtergrondartikelen en ervaringsverhalen via onze blogs en nieuwsbrief of volg ons op Instagram. 

Literatuur:

  1. Üçeyler, N., Häuser, W., & Sommer, C. (2011). Systematic review with meta-analysis: cytokines in fibromyalgia syndrome. BMC Musculoskeletal Disorders, 12(1), 245. https://doi.org/10.1186/1471-2474-12-245

  2. Meeus, M., Nijs, J., Van Oosterwijck, J., Van Alsenoy, V., & Truijen, S. (2010). Pain physiology education improves pain beliefs in patients with chronic fatigue syndrome compared with pacing and self-management education: a double-blind randomized controlled trial. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 91(8), 1153-1159.

  3. Sprott, H. (2007). What can we learn from fibromyalgia biomarker studies?. Current Rheumatology Reports, 9(6), 488–493.

  4. Pagliai, G., et al. (2019). Anti-inflammatory dietary patterns and risk of chronic diseases: a narrative review. Nutrients, 11(5), 1073. https://doi.org/10.3390/nu11051073

  5. Clauw, D. J. (2014). Fibromyalgia: a clinical review. JAMA, 311(15), 1547–1555. https://doi.org/10.1001/jama.2014.3266

  6. Holton, K. F., et al. (2012). Dietary intake and supplement use in people with fibromyalgia: results from a National Internet Survey. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12, 12.

 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Blog posts

  • Methotrexaat faalt bij knieartrose: tijd voor een nieuwe koers

    , door Redactie Methotrexaat faalt bij knieartrose: tijd voor een nieuwe koers

    Lees meer 

  • Waarom praten soms niet genoeg is

    , door Annemarie Postma Waarom praten soms niet genoeg is

    Lees meer 

  • Er zit trauma onder bijna alles wat chronisch is

    , door Annemarie Postma Er zit trauma onder bijna alles wat chronisch is

    Lees meer 

© 2025 AMMR , © 2025 AM Medische Revalidatie

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.