Hoe wij werken bij AM Medische Revalidatie: het Oorzakelijk Model

Hoe wij werken bij AM Medische Revalidatie: het Oorzakelijk Model

, door Redactie, 6 min lezen

Nederland kent een uitstekend gezondheidssysteem. Toch zien we een groeiende groep mensen met aanhoudende lichamelijke (pijn)klachten waarvoor soms geen duidelijke medische verklaring te vinden is. Deze groep valt onder de noemer ALK: Aanhoudende Lichamelijke Klachten; zowel begrepen als onbegrepen. Bij AM Medische Revalidatie kijken wij op een andere manier naar deze klachten. Niet door ons (alleen) te richten op het leren leven met de klachten, maar vooral door te zoeken naar de onderliggende oorzaak ervan.

De gangbare benadering: het Gevolgenmodel

In de reguliere zorg, en met name binnen de revalidatiegeneeskunde, worden mensen met ALK meestal begeleid vanuit het zogeheten Gevolgenmodel. Deze benadering richt zich op de gevolgen die langdurige klachten hebben voor het dagelijks functioneren. Wanneer klachten blijven bestaan, ontstaan er vaak op meerdere vlakken aanpassingen: in gedrag, denken, emoties, relaties, werk, en lichaamshouding. Deze aanpassingen kunnen onbedoeld leiden tot nieuwe klachten of verergering van bestaande symptomen. Zo ontstaan vicieuze cirkels die zichzelf versterken.

In het Gevolgenmodel staat het doorbreken van deze cirkels centraal. Patiënten leren omgaan met hun klachten en hun functioneren te verbeteren, ondanks de aanwezigheid van pijn of andere symptomen. Dit is een waardevolle benadering die veel mensen helpt om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

"Wanneer klachten blijven bestaan, ontstaan er vaak op meerdere vlakken aanpassingen: in gedrag, denken, emoties, relaties, werk, en lichaamshouding. Deze aanpassingen kunnen onbedoeld leiden tot nieuwe klachten of verergering van bestaande symptomen. Zo ontstaan vicieuze cirkels die zichzelf versterken."

Een aanvulling en verdieping: het Oorzakelijk Model

Bij AM Medische Revalidatie gaan we een stap verder. Naast aandacht voor de gevolgen van langdurige klachten, kijken wij ook naar de mogelijke oorsprong ervan. We hanteren daarbij het Oorzakelijk Model – een vernieuwende benadering die nog weinig bekend is binnen de reguliere medische opleidingen en daarom vaak over het hoofd wordt gezien.

Waar het Gevolgenmodel zich richt op de aanpassing aan bestaande klachten, stelt het Oorzakelijk Model de vraag: waarom zijn deze klachten eigenlijk ontstaan? En: wat houdt ze in stand?

Het centrale uitgangspunt van deze visie is dat voeding en leefstijl, maar ook onbewuste, verdrongen emoties, stress en traumatische ervaringen een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan én voortduren van lichamelijke klachten.

De kern van het Oorzakelijk Model

Het Oorzakelijk Model is gebaseerd op de volgende inzichten:

  1. Een ongezond voedingspatroon en ongezonde leefstijl
  2. Steeds lager fysieke belastbaarheid en lichamelijke ontregeling
  3. Verdrongen emoties vormen een directe oorzaak van veel lichamelijke klachten.
  4. Karaktereigenschappen zoals perfectionisme, pleasen of een sterk verantwoordelijkheidsgevoel verhogen de kans op het onderdrukken van emoties.
  5. Beladen ervaringen uit het verleden (trauma’s of langdurige stress) kunnen het lichaam langdurig beïnvloeden als ze niet goed verwerkt zijn.

Deze factoren leiden tot spanningsopbouw in het lichaam, die zich kan uiten als pijn, vermoeidheid, darmproblemen of andere lichamelijke symptomen.

Behandeling: naar de wortel van het probleem

Onze behandeling richt zich op het verbeteren van het voedingspatroon en de leefstijl en/of het bewust maken, voelen en verwerken van onderdrukte of verdrongen emoties. Daarbij besteden we ook aandacht aan:

  • Cognities (gedachten en overtuigingen)
  • Gedragspatronen
  • Sociale en werkomgeving
  • De gevolgen van de klachten op het dagelijks functioneren

Deze holistische benadering helpt mensen niet alleen beter om te gaan met hun klachten, maar vaak ook om er helemaal van te herstellen.

Waarom dit vernieuwend is

Binnen de reguliere zorg wordt vaak gedacht dat het niet mogelijk is om de oorzaak van onverklaarde klachten te achterhalen of weg te nemen – of deze gedachte komt überhaupt niet aan bod, omdat deze visie ontbreekt in de medische opleidingen. AM Medische Revalidatie kiest bewust voor deze bredere blik. We combineren wetenschappelijke inzichten met compassie, nieuwsgierigheid en ervaring om mensen werkelijk bij de wortel van hun klachten te helpen.

Onderzoek en bronnen

Het Oorzakelijk Model wordt ondersteund door een groeiende hoeveelheid (neuro)wetenschappelijk onderzoek. Enkele toonaangevende onderzoeken en auteurs:

  • Dr. John SarnoHealing Back Pain, The Mindbody Prescription
    Grondlegger van het idee dat veel chronische pijn ontstaat door onderdrukte emoties.
  • Dr. Howard SchubinerUnlearn Your Pain, Hidden From View
    Toont aan dat veel chronische klachten behandeld kunnen worden met emotiegerichte therapie.
  • Dr. Mark Lumley & Dr. Howard Schubiner (2019) – RCT in Pain, toont de effectiviteit van Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET) bij fibromyalgie.
  • Dr. Antonio DamasioThe Feeling of What Happens
    Neurowetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen emoties, bewustzijn en lichamelijke processen.
  • Dr. Bessel van der KolkThe Body Keeps the Score
    Belangrijk werk over hoe trauma zich opslaat in het lichaam en kan leiden tot chronische klachten.
  • Lisa Feldman BarrettHow Emotions Are Made
    Recente inzichten in de vorming en werking van emoties en hun lichamelijke impact.

Onderzoek naar voeding, chronische pijn en herstel

Hoewel het Oorzakelijk Model zich primair richt op emotionele en psychologische oorzaken, zien wij gezondheid als een geheel. Voeding speelt hierin een belangrijke aanvullende rol. Onderstaande onderzoeken laten zien dat een (overwegend) plantaardig voedingspatroon gunstige effecten kan hebben bij chronische klachten en pijn:

  • McDougall et al. (2002)Effects of a Very Low-Fat, Vegan Diet in Subjects with Rheumatoid Arthritis (J Altern Complement Med)
    ➤ Significant verbetering in pijn en stijfheid bij reumapatiënten na enkele weken plantaardig eten.
  • Bunner et al. (2014)Plant-based Diet Intervention in Overweight Individuals with Knee Osteoarthritis (Arthritis)
    ➤ Verbeterde mobiliteit, minder pijn en gewichtsverlies door een volledig plantaardig dieet.
  • Clinton et al. (2021)Dietary Interventions and Pain: A Systematic Review (Pain Physician)
    ➤ Concludeert dat plantaardige diëten consistent geassocieerd zijn met vermindering van pijn en ontsteking bij chronische aandoeningen.
  • Tuso et al. (2013)Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets (Perm J)
    ➤ Overzicht van de gezondheidseffecten van plantaardige voeding, waaronder vermindering van inflammatie, die een rol speelt bij chronische pijn.
  • Yu et al. (2022)Anti-inflammatory Effects of Plant-Based Diets in Chronic Pain (Nutrients)
    ➤ Laat zien hoe bioactieve stoffen in plantaardige voeding ontstekingsprocessen dempen die bijdragen aan pijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, tips, achtergrondartikelen en ervaringsverhalen via onze blogs en nieuwsbrief of volg ons op Instagram. 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Blog posts

  • Methotrexaat faalt bij knieartrose: tijd voor een nieuwe koers

    , door Redactie Methotrexaat faalt bij knieartrose: tijd voor een nieuwe koers

    Lees meer 

  • Waarom praten soms niet genoeg is

    , door Annemarie Postma Waarom praten soms niet genoeg is

    Lees meer 

  • Er zit trauma onder bijna alles wat chronisch is

    , door Annemarie Postma Er zit trauma onder bijna alles wat chronisch is

    Lees meer 

© 2025 AMMR , © 2025 AM Medische Revalidatie

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.